Výprava do Kostariky
Po Vánocích jsem přemýšlel, kam bych se chtěl v životě podívat, co bych chtěl zažít. Téměř vždy mě představy zavedly do zemí, kde se pěstuje káva. Jednoduše jsem to nevydržel, sedl na letadlo a odletěl objevovat plantáže Kostariky.
Kostarika – „Švýcarsko Střední Ameriky“
Sousedními státy jsou Nikaragua na severu, Panama na jihu, na západě břehy omývá Tichý oceán, na východě Karibské moře. Na 51 100 km² žije přibližně 5 milionů obyvatel, kteří v roce 2021 oslaví 200 let nezávislosti na Španělsku. A proč Švýcarsko Střední Ameriky? Nádherná příroda a relativně fungující ekonomika tuto evropskou zemi trochu připomíná. HDI, který je 0.794, 68. příčka na světě. HDI například Nikaragui je 0.651, to je 126. příčka na světe. Kostarika je nejvyspělejší zemí z blízkého okolí, těží z nádherné přírody která láká turisty z celého světa, výváží zdravotnické přístroje, exotické ovoce a samozřejmě výbornou kávu! Drtivá většina obyvatel jsou gramotní a vzdělaní, země disponuje vyspělým zdravotnictvím a jedinými ozbrojenými složkami je policie. Ano Kostarika nemá armádu.
Počítejte jen s Arabikou
Psal se rok 1982, když Kostarika zakázala vyvážet ze země Robustu. Na všech plantážích do dnešních dní roste jen Arabika. Kostaričané si kvality své kávy velmi váží, starají se o plantáže a chtějí pěstovat tu nejkvalitnější kávu. Často jsem slyšel „Calidad, no cantidad“.
Když ze zeleného zrníčka kávy vyroste stonek, farmáři jej vydělají ze země a spojí s druhým stonkem. Stonky, které jsou nějakým způsobem poškozené nebo rostou příliš křivě se nepoužívají. Takto zdvojené, někdy až strojené rostliny se sadí do květináče, kde rostou, než budou připraveny jít do země. První kávu po zasazení do země kávovník plodí cca po 3 letech. Sběr kávy probíhá nejčatěji od listopadu do března. Sběrači kávy jsou většinou lidé z Nikaragui, Panami, ale setkal jsem se i s lidmi z Venezueli. Spolupráce probíhá tak, že se celá rodina přesune do Kostariky, kde dostávají od majitele farmy ubytování po dobu prací na plantážích. Sběr probíhá nejčastěji od 6h ráno do 2h odpoledne. Děti sběračů navštěvují školy, případně formu našich „školek“. Děcká práce je zakázána. Výplatu dostávají sběrači každý den a to dle množství posbírané kávy (jednotka množství je „cajuela“) cca 20 až 30 USD za den. Farmáři chtějí sbírat jen zralé plody, pokud sběrač sbírá i nezralé či špatné, strhávají se mu peníze, pokud naopak sběrači sbírají jen kvalitní plody, dostávají více. Každý večer před výplatou se kvalita kontroluje.
Oblasti pěstování kávy
Kostarická káva roste v 8 regionech:
- Guanacaste
- West Valley
- Central Valley
- Tres Rios
- Tarrazú
- Orosí
- Turrialba
- Brunca
Každý z těchto regionů se vyznačuje rozdílnou chutí a aciditou. Všechny jsou ovšem velmi kvalitní. Například nejznámější region Tarrazú charakterizuje silné aroma, výrazná kyselka a chuť připomínající vanilku, sušené ovoce a čokoládu. Region Central Valley má jemnější aroma po medu, chuť přípomíná čokoládu a nižší kyselku.
Káva nejčastěji roste v nadmořských výškách od 1200 m.n.m do cca 2000 m.n.m, velmi často na sopečném podloží. V Kostarice najdete přes 200 sopek starých i 65 milionu let, z toho 5 je stále aktivních. Produkce kávy ročně dosahuje přibližně 1,5 milionu pytlů. Zdá se to hodně? Pouze okolo 1 % světové produkce. Zhruba 90 % tohoto množství je určeno pro export.
V posledních letech se káva v Kostarice nejen pěstuje, ale i praží. Někteří farmáři vybudovali vlastní menší pražírny a část své produkce sami praží a prodávají. Často se i účastní nejrůznějších soutěží, které hodnotí kvalitu zrn, pražení atd.
Jak se pije káva v Kostarice?
Lidé pijí kávu rádi a často, velmi tradičním způsobem a většinou v kolektivu. “Chorreador” – neboli, kávová ponožka. Mletá káva se naplní do látky připomínají ponožku, nebo pytlík na čaj a postupně kávu zalévají, káva překapává do nádoby. Klasické pákové kávovary se používají nejčastěji v kavárnách nebo v místech s vysokou koncentrací turistů.
Pokrok, výzkum i tradice
To, co se mi v Kostarice opravdu líbilo bylo slučování tradic a tradičních postupů s novými technologiemi a vědou. V Kostarice vznikají výzkumná centra, kde se zkouší pěstovat nové druhy kávy, zabývají se nemocemi kterými káva trpí, klimatickými podmínkami atd.. Vše proto, aby se kávě a jejímu pěstování dařilo co nejlépe. Ale např. sběr v Kostarice probíhá výhradně ručně, protože jen lidé jsou schopni vybrat ty nejlepší plody a neotrhat přitom nedozrálé nebo nepoškodit u sběru keř. Často na Vás budou dýchat staré obrázky a kresby, nebo dokonce velmi zachovalé nástroje předchozích generací.
Zajímavosti
- Hlavní město San José má pouliční osvětlení právě díky kávě. Prvních 25 elektrických lamp vzniklo již roku 1884 (3. nejstarší na světě)
- Kostarická káva byla vydávána za Chilskou – první export probíhal přes Chile, tam byly pytle přeznačkovány a poslány do Británie. Když se později Britové vydali do Jižní Ameriky a Střední Ameriky, Chile musela s pravdou ven.
Závěr
Kostarika na mě udělala ohromný dojem, ne jen v oblasti kávy. Rozhodně se tam budu rád vracet navazovat další spolupráci, hledat ty nejlepší odrůdy pro naší pražírnu, protože ty nejlepší, Kostarika jednoznačně nabízí. Pura Vida 🙂