Překapávaná káva, dripper, chemex
Spousta lidí, od pěstitelů, přes pražírny a kávarny po samotné spotřebitele často tvrdí, že některé kávy jsou nejlepší právě překapávané, filtrované. My se k tomuto názoru přikláníme též.
Co je to překapávaná káva?
Chemex, filtrovaná káva, pour over, dripper – to všechno je jeden způsob přípravy který se nazývá překapávaná káva.
Všechny výše uvedené nástroje fungují tak, že se káva nasype do filtru, poté se zalévá vodou. Tekutina se louhuje skrze vrstvu kávy než se dostane k filtru, který zabrání sedlině a malým částečkám dostat se do nádoby pod ním. Tato filtrace má dvě ohromné výhody a to:
Ve sklenici nemáme kávou sedlinu ani částečky kávy. Náš milovaný nápoj se louhuje jen určitou dobu, díky tomuto zabraňujeme uvolňování tříslovin.
Jedním z největších rozdílů oproti jiným možnostem přípravy kávy je ten, že není potřeba žádného tlaku tzn. že používáme pouze gravitaci. Např. pákový kávovar využívá tlak o hodnotě 8–10 barů. Moka express využívá tlak, ktrerý vytvoří pára při ohřevu vody ve spodní části konvičky.
Jak tuto kávu připravit – dripper, chemex
Ideální je si kávu těsně před přípravou pomlít na středně hrubo. Přichystejte si filtrační papír, který je dobrý přehnout po délce strany spoje. Vložte ho do dripperu. Ohřejte si vodu a prolijte filtr, rovnoměrně po stranách. Pročistíte tak filtr a zároveň ohřejete nádobu pod ním. Pomletou kávu vložte do filtru (je spousta různých doporučení kolik kávy dávkovat. My se přikláníme k cca 1 g kávy na 17 ml vody) Ohřejte vodu na zhruba 93 °C a zalijte kávu (spaříte ji). Po prvním zalití je vhodné počkat 40 s. Pokračujte v zálevání do množství, které jste si před přípravou vypočítali (poměr káva / voda). Kávu se snažte zálevat od středu do krajů a opačně. Po dokončení extrakce propláchněte dripper (případně nepapírový filtr – pour over) horkou vodou, papírový filtr a namletou kávu vyhoďte a utíkejte si užít Váš nápoj života.
Výhody
Jednoduchost přípravy Nízké pořizovací náklady (Dripper pořídíte i za pár set korun). Samozřejmě záleží na zpracování a použitých materiálech. Skvělá volba pro milovníky velkých objemů – můžete si připravit doslova litry. Zábava při pozorování chuti kávy, která se v průběhu pití mění. Ze začátku je aroma výrazné, káva hořká, postupně se projevují další chutě jako např. ovoce, koření, sladkost atd.
Nevýhody
Pro někoho, kdo je zvyklý na espresso, může tato káva být poněkud méně výrazná.
A co elektrické překapávače?
Ty jsou populární zejména v USA, ale oblibě se začínají těšit i v Evropě. Velmi jednoduchá a pohodlná věc. Kávovar za Vás kávu připraví, je schopný udělat velké množství a dokonce ji umí udržovat teplou, zbaví Vás kupování papírových sáčků. Nevýhodou je, že regulace je téměř nemožná. Pořizovací cena zavisí na velikosti a kvalitě. Překapáč pro cca 5-8 šálků stojí okolo 5000 Kč.
—
Za foto děkujeme:
Najib Kalil, Julien Labelle