Náš příběh

Moje manželka vykřikla: „Ty jsi se zbláznil!“, byl to den, kdy jsem došel s tím, že budeme pražit kávu. Netrvalo dlouho, asi půl roku, a měli jsme pražírnu a já mohl po nejrůznějších přípravách včetně zkoušení pražení na pánvi začít. A protože začátky čehokoliv bývají mnohdy všelijaké, rád se s Vámi podělím o ten můj.

2005

První pražení

První zelená káva na pražení byla Robusta, Cherry – Indie. Nasypal jsem ji do pražičky a dle znalostí z knih jsem postupoval dál. Byl to úžasný pocit, vidět, jak zrno mění barvu i vůni. Vypadalo to dobře, hezky upraženo, nebylo na co čekat, šup s tím z pražičky do chladiče!

Potom se stalo to, co jsem absolutně nečekal, zrno vzplálo na chladiči. To byl kouř! Všechno naštěstí dobře dopadlo, já se poučil, pražírna neshořela. Jen oněch 30 kg Indie jsem vyhodil. Myslím, že za těch 15 let co sypu upraženou kávu z pražičky, se mi nestalo, abych si na to nevzpomněl. Byla to první lekce od kávy. Od té doby s ní zacházím tak, jak si káva zaslouží, s opatrností a úctou. I po těch letech se mám co učit a přicházím na zcela nové věci a postupy. Teď už jsme jako pražírna téměř za pubertou, tak si dovolíme trochu změnit tvář. Jsem rád, že Vám Dobrý kafe chutná a budu dělat vše proto, aby tomu bylo tak i nadále.

2007

Prvních 5 tun napražené kávy

První rok bychom nazvali „rozjížděcí„, všechno bylo na začátku, lidé byli velmi překvapení, když jsme je oslovili s tím, že pražíme kávu a zda-li ji mají zájem vyzkoušet. Druhý rok se podařilo najít dodavatele i odběratele, zvýšit odbyt a pořídit další potřebné stroje. Na konci roku 2007 jsme zjistili, že jsme překonali prvních 5 tun napražené kávy, což nás velmi potěšilo a motivovalo k další práci. 5 tun se může zdát jako ohromné množství, opak je však pravdou. Jen v České republice se vypije ročně okolo 19 500 tun kávy, tohle množství se poslední roky nijak zvlášť nemění. To, co se však mění je chování spotřebitele, který je v současnosti mnohem náročnější, zvídavější, hledá kvalitní kávu a je ochoten za ni zaplatit – obrovské pozitivum!

2010

První vlastní pojízdná prodejna

Již v roce 2009 se nám podařilo účastnit se některých akcí, vždy to byly události ve vnitřních prostorech, nebo byl stánek pronajatý. Tento prodej se sebou nesl veliké výhody v podobě face to face komunikace a okamžité zpětné vazby, proto jsme o rok později pořídili vlastní pojízdnou prodejnu a akcí se velmi rádi účastníme do dnes.

2013

Spolupráce s Rádiem Čas

V roce 2013 jsme navázali spolupráci s Rádiem čas, které má výborné pokrytí na jižní Moravě, Zlínském kraji, Olomoucku i Ostravsku. Již pravidelně se s tímto rádiem účastníme např. Festivalu Holešovská regata aj., také jste nás mohli zaslechnout přímo v éteru. Za tohle přátelství jsme moc vděční a vždy se těšíme na další události a vzájemnou podporu.

2017

Dosavadní stánek nestačil

Dojet, postavit, nanosit, zapojit, nachystat. Tento postup na nás vždy čekal při účasti na některé z událostí mimo pražírnu. Tím, že se počet akcí násobil, kávovary byly těžší a těžší, materiálu víc jsme se rozhodli pořídit nový coffee bar na kolech. Po třech letech má najeto tísíce kilometrů napříč celou Moravou.

2020

Syn v Kostarice

V lednu 2020 náš syn Dan podnikl výpravu za kávou do Střední Ameriky, konkrétně do Kostariky. Pracoval a učil se přímo od farmářů na na plantážních. Podařilo se dokonce navázat velmi dobré kontakty pro spolupráci, díky které budeme schopni přinést Vám prvotřídní kávu. Pro bližší informace o naší výpravě se podívejte do sekce články.