Aeropress

Datum článku: 6. března, 2021

Po nahlédnutí do historie kávy a seznámení s tradičními možnostmi přípravy jako např. Moka express nebo French press se podíváme na jednu z nejmodernějších metod, a to Aeropress!

 Co je to Aeropress? 

 Tento vynález byl představen v roce 2005 americkým inženýrem p. Alanem Andlerem. Výrobek se skládá z válce, pístu, sítka do kterého se vkládá papírový filtr (k balení dostanete ještě násypku, míchatko a balení filtrů). 

Aeropress kombinuje výhody French pressu a filtrovaných káv (např. V60). Káva přichází přímo do styku s vodou v tubě jako u French pressu, poté je však protlačena přes papírový filtr do šálku. 

Často se uvádí, že Aeropress dokáže vytvořit espresso, toto tvrzení je však chybné. K vytvoření espressa, je potřeba tlak cca 9 barů. Tlak díky pístu opravdu vytvoříme, nikoliv však 9 barů, proto se káva vytvořená z Aeropressu nedá považovat za espresso, ale spíše kávu filtrovanou (vhodným výběrem receptu a kávy jsme však schopni vytvořit nápoj, který je espressu podobný). 

Z historie do současnosti. 

Aeropress Inc. Je americká firma založená roku 1984 Alanem Adlerem, vynálezcem, inženýrem a bývalým profesorem Stanford University. Pan Adler se zabýval převážně vývojem sportovního vybavení. Mezi jeho největší úspěch patří Aerobie Pro flying ring (letájící kruh), se kterým se dokonce dostal do Guinessovi knihy rekordů za nejdelší hod. 

V roce 2004 se začal věnovat přípravě kávy. Studoval, jak funguje kávové příslušenství a kávovary, aby mohl přijít s něčím revolučním. Výsledkem jeho snažení je Aeropress, který se těší velké oblibě všech milovníků kávy ve více než 60 státech na světě. V současnosti je možné zakoupit klasický Aeropress a verzi Aeropress GO, který je na cesty kompaktnější. 

Z čeho je Aeropress vyroben? 

První modely byly vyrobeny z polykarbonátu, od roku 2009 do 2013 se vyráběly z kopolyesteru a od roku 2014 do současnosti se vyrábí z polypropylenu. 

Obrovskou výhodou Aeropressu je jeho nerozbitnost, lehká váha, nenáročnost a nízká cena. 

Jak na to? 

Možností jak kávu z Aeropressu vytvořit je nespočet a každý si může vytvořit svůj vlastní recept. Pokud byste chtěli poměřit síly, můžete se zúčastnit soutěží. Pro ty nejlepší se koná 

mistrovství světa. Tento šampionát se podařilo vyhrát v roce 2015 i slovenskému Lukáši Zahradníkovi. 

Základní metody Aeropressu jsou dva – klasická metoda a obrácená. 

Klasická metoda: 

  1. Rozšroubujte Váš Aeropress 
  2. Do sýtka vložte papírový filtr a zašroubujte zpět 
  3. Pro začátek si připravte 17 g jemněji pomleté kávy 
  4. Vodu ohřejte klidně ke 100 °C. 
  5. Touto vodou proplápláchněte filtr a Aeropress, poté Aeropress položte na šálek. 
  6. Nechejte vodu maličko schládnout (cca 94 °C) 
  7. Vložte kávu do Aeropressu a pomalu zalijte krouživými pohyby až k vrcholu. 
  8. Počkejte 5 s, poté kávu zamíchejte. 
  9. Nechejte kávu dalších 30 s a nasaďte píst. 
  10. Kontrolovaným tlakem vytlačte kávu do šálku. 

Obrácená metoda: 

  1. Opět nechejte vařit vodu, nasaďte filtr do sýtka propláchněte. 
  2. Píst otočte vzhůru nohama a postavte na podložku 
  3. Nasaďte nádobku (bez sýtka). 
  4. Nasypejte kávu dovnitř a zalijte vodou po okraj 
  5. Zamíchejte a nechejte kávu minutu louhovat. 
  6. Nasaďte sýtko, otočte na šálek a vytlačte kávu do šálku. 

POZOR! U Aeropressu se můžete vyřádit. Hrajte si s hrubostí mletí, časem louhování, teplotou vody (klidně zkuste i nižší teploty), použitými gramy kávy atd.! 

Přejeme to nejpohodovější vychutnání a zábavu při zkoušení receptů 🙂


Za foto děkujeme
Coffee photo created by bublikhaus – www.freepik.com